Zelenina je název plodin, které rostou pod zemí (např. mrkev) nebo na keříčcích (např. rajče). Můžeme ji jíst syrovou, vařenou, smaženou... možností je spousta. Nejde přesně spočítat, kolik máme druhů, protože málokdy poznáme rozdíl mezi planou rostlinou a zeleninou. Jen třeba druhů dýní je kolem deseti. Nejčastěji se však používá 32 druhů, ale ne každý druh se hodí ke všemu (např. rajčatový dort či rebarborová polévka, to by nám asi moc nechutnalo).
Někdy můžeme slyšet i dva názvy stejné rostliny. Důvod je takový, že v minulosti (10. – 7. století před naším letopočtem) se lidé snažili přizpůsobit si rostliny svým potřebám. Proto říkáme třeba kedlubna, ale botanikové by řekli brukev.
Tajenka
1. | ||||||||||||
2. | ||||||||||||
3. | ||||||||||||
4. | ||||||||||||
5. | ||||||||||||
6. | ||||||||||||
7. | ||||||||||||
8. | ||||||||||||
9. | ||||||||||||
10. | ||||||||||||
11. | ||||||||||||
12. | ||||||||||||
13. | ||||||||||||
14. | ||||||||||||
15. |
Skvělé! Květáku se někdy říká karfiol. V zelenině se vyznáš!
- Králíci rádi jedí...
- Červené kuličky, které jsou uvnitř bílé a můžou pálit.
- Lidem, kteří pěstují zeleninu a obilí, se říká...
- Zelenina, která vypadá jako bodlák.
- Zelenina obsahuje hodně vitamínů, vlákniny a ... látek.
- Zelená potravina, může se nakládat a potom se jí říká kyselá...
- Nejčastější zelenina, která má červenou barvu.
- Podobný cuketě, ale fialový, nazývá se...
- Podobná trávě, duté stonky, kvete fialově, používá se jako dochucovadlo.
- Tahali ji v pohádce babička s dědečkem a vnoučaty.
- Používá se do moučníků, fialové listy, jinak se jí říká reveň.
- Zelenina, která se používá i jako koření, je trochu podobná kopru.
- Vypadá jako mrkev, ale je bílý (není to celer), často se používá v gastronomii.
- Podobná květáku, ale zelená.
- Když ji krájíme, tak nás často pálí oči, podobná česneku.
Zdroj
Anketa
Líbila se vám tajenka?