Většina tuto nádivku znát asi ani nebude, jelikož dávat kopřivy do jídla zní zvláštně. I já jsem se tomu před několika lety divil. Tento recept je však už starou klasikou každé babičky, která se dělá právě o Velikonocích. Jak se říká, neříkejte fuj, dokud to neochutnáte.
Já jsem se rozhodl to vyzkoušet poprvé, ale nebojte, bylo to dobré, a proto se rád podělím, kdyby někdo nádivku chtěl také vyzkoušet.

Kopřivy
Na internetu je mnoho variant, jak nádivku připravit. Měla by se v ní nacházet hromada bylinek. Do nádivky můžete dát třeba ještě medvědí česnek nebo špenátové listy. Uzené maso nebo cibuli tam někdo nedává vůbec. Já uzeninu s cibulí restuju, někdo ne.
Dále je také možné nádivkou naplnit přímo samotné kuře, já to dělám odděleně na plechu.
Co potřebujeme?
- 8 bílých rohlíků
- 200 g slaniny
- 400 g uzeného masa
- 100 g másla
- 1 cibuli
- 250 ml mléka
- 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- hrst kopřiv
- hrst petrželky
- špetku muškátového oříšku
- sůl a pepř
- sádlo na vymazání plechu
- strouhanku na vysypání plechu
Ze všeho nejdřív si natrháme kopřivy. Já to dělám v rukavicích, jelikož mi píchání od kopřiv není příjemné, ti odolnější můžou klidně i bez nich.
Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody zhruba na 30 vteřin vložíme kopřivy. Poté je přesuneme do cedníku a ochladíme studenou vodou. Tento proces se nazývá „blanšírování“. V cedníku necháme kopřivy okapat. Po vykapání odtrhněte listy. Nemusíte mít strach, po spaření už vás nepíchnou.
Co je blanšírování kopřiv?
Proces, při kterém kopřivy krátce spaříte v horké vodě, poté je ihned ochladíte studenou vodou. Tato metoda zanechá barvu a vitamíny.

Spaření kopřiv

Kopřivy pod studenou vodou
Nakrájíme si na kostičky slaninu, uzené maso, cibuli a rohlíky. Nemusí to být nutně rohlíky, může to být i houska nebo toustový chléb. Doporučuje se spíše starší pečivo, ne úplně čerstvé.

Nakrájené pečivo

Uzené maso, slanina a cibule
Na rozpálenou pánev vložíme slaninu a uzené maso. Po cca 5 minutách přidáme cibuli a ještě dvě minuty restujeme. Přidáme máslo. Jakmile se rozpustí, přilijeme mléko a vypneme sporák.

Uzenina s cibulí, máslem a mlékem
Směs s mlékem přilijeme k nakrájenému pečivu.
Nyní přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř dle chuti, nakrájené kopřivy a petrželku. Pokud máte na zahradě třeba pažitku nebo libeček, klidně to tam přihoďte. Když tam toho bude hodně, nic tím nezkazíte, právě naopak.
Ke směsi přidáme vaječné žloutky a promícháme. Úplně na závěr přidáme správně vyšlehaný sníh z bílků. Poznáte to tak, že když vyšlehané bílky v nádobě otočíte dnem vzhůru, tak pevně drží. S bílky už míchejte jemně pouze rukama.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Velikonoční nádivka s kopřivami
Do plechu, který jsme vymazali sádlem a vysypali strouhankou, vložíme směs a pečeme při cca 170–180 °C zhruba 35–45 minut. U každé trouby do bude jinak, takže až uvidíte, že vám povrch zlátne, tak je ten pravý čas.

Velikonoční nádivka s kopřivami před pečením

Velikonoční nádivka s kopřivami
Já si k nádivce připravil kuřecí stehno a brambory. Je ale zcela běžné, že ke kuřeti stačí samotná nádivka a příloha se k tomu nedává.
Určitě to vyzkoušejte, není to vůbec nic složitého a navíc je to moc dobré.
Přeji vám hezké Velikonoce a hodně sladkostí při pondělní koledě.